Maak kennis met de trainer: Gerda Bal


"Met alleen leren wat de knoppen doen, kom je er niet!"

Georgia Buitelaar, partner bij Espaz: “Wat Office 365 betreft mogen office ondersteuners de boot niet missen!”

Espaz is in maart 2019 met een serie trainingen gestart die is opgezet voor office ondersteuners rondom het praktisch gebruik van Office 365. SharePoint kwam als eerste aan bod, op de voet gevolgd door OneNote -parels binnen O365 wat ons betreft!

De trainingen worden gegeven door gediplomeerd trainer en praktijkspecialist Gerda Bal. Gerda heeft meerdere malen aan den lijve ondervonden hoe taai de overgang naar O365 kan zijn dus ze weet waar ze over praat. Tijd voor een kennismaking!


Gerda: “Ik heb het altijd al prettig gevonden om dingen te delen en uit te leggen. Ik heb ervaren dat iedereen op een eigen manier leert; ik vind het een uitdaging om ieders drijfveren te ontdekken. Grofweg zijn er twee groepen; aan de ene kant is er de groep die leert vanuit de theorie en aan de andere kant zijn er de doeners. Management ondersteuners zijn over het algemeen doeners. Daar zijn deze trainingen dan ook op gericht.


De programma's van O365 maken het samenwerken zoveel makkelijker, ook op afstand. Meer specifiek voor office ondersteuners betekent dit, dat de lijnen met de manager heel kort kunnen zijn, ook als jij of je leidinggevende op afstand werkt.


Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat binnen deze nieuwe manier van werken, want zo mag je het gerust noemen, de rol van ondersteuner verandert. Ten goede! Door de voortdurende doorontwikkeling door Microsoft van de producten en door de continue updates, ben je verplicht om bij de les te blijven. Je belangrijkste skill is nu eigenlijk het ‘leren leren’. Een uitleg van ‘welke knoppen doen nu wat’ voldoet niet meer.


Invoering van O365 wordt van bovenaf besloten en vaak heel kort door de bocht ingevoerd. De gedachte is dat de ondersteuner al doende wel leert. Ondersteuners zijn dit ook gewend, het zelf uitzoeken is niet nieuw voor deze groep. Maar in de praktijk blijkt nu dat de beperkte instructie gewoon niet voldoende is. Werken in de Cloud vergt en andere manier van werken en andere manier van denken. Ondersteuners weten heel goed dat er veel kan, maar wat precies en hoe? Slechts het topje van de ijsberg wordt gebruikt -en vaak ook dat nog heel voorzichtig.

Gerda Bal: “Je belangrijkste skill is nu het leren leren”

DE ROL VAN ONDERSTEUNERS VERANDERT


Een nieuwe manier van werken vraagt om nieuwe skills

Espaz heeft een aantal praktische trainingen ontwikkeld rondom O365. Korte intensieve 'workouts', qua inhoud geworteld in de praktijk. Na zo'n training van vier uur weet je uiteraard nog steeds niet alles, hoewel je met bijvoorbeeld OneNote in vier uur een heel eind komt. In ieder geval ga je naar huis met de durf om te zoeken naar antwoorden, de kennis om gerichter te zoeken en het overzicht om te weten wat mogelijk is.


Uiteraard is er ruimte voor vragen en interactie! Ik hoop dat ik mijn overtuiging dat werken met Office 365 geen hindernis is maar een kans, over kan brengen op onze doelgroep."